2020. július 30., csütörtök

Cserző szumák............-Rhus coriaria......./10mag/ NÖV.-253 - Jelenlegi ára: 690 Ft


"Rhus coriaria"
Vannak fűszerek, amelyek a magyar konyhákban még nem honosodtak meg. Ilyen a szömörcék családjába tartozó szumac is, amit a görög és a török konyhán kívül a közel-keleti gasztronómia is előszeretettel használ.
A sumac (ejtsd: szumák) egy vadon növő cserje, s a Közel-Keleten oly gyakori szerény termőtalajon is remekül eléldegél, de Olaszországban, Szicíliában is megtalálható. A sumac annál jobb termést hoz, minél magasabban lévő termőterületen él.
A SZUMAC FELHASZNÁLÁSA:
A sumac aromás illatú fűszer. Íze savanyú, kicsit gyümölcsös és – citrusokra emlékeztetően – fanyar. A sumac ennek a fanyarságnak köszönhetően kihozza az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját.
A sumac nélkülözhetetlen eleme a közel-keleti, különösen a libanoni konyhának, Görögországban elsősorban a húsokat ízesítik vele, de gyakorta fűszereznek vele Törökországban, ahol savanyításra is használják.
A sumac tipikus fűszere a kebaboknak, ezzel a fűszerrel dörzsölik be a húsokat  sütés előtt. A sumac-ból nyert olajjal salátaönteteket, illetve a porított fűszerrel ragukat, rizsételeket és zöldségféléket ízesítenek.
Gyakorta adják joghurthoz is, amit vagy pácként, vagy salátaöntetként használnak fel, illetve a kebab mellé kínálják. A sumac ugyanis nagyon jól illik a tejtermékekhez, így a joghurton kívül sajtokhoz is gyakorta kínálják. Érdemes a nyár slágersalátájához, a görög salátához kínált fetára is szórni belőle egy keveset. A grillezni remek félkemény sajtokat is megfűszerezhetjük egy kis sumac-kal.
A húsokat sütés előtt pácolhatjuk borssal és zúzott pekándióval kikevert sumac-kal. A hagymakarikákat is érdemes sütés előtt ezzel a fűszerrel ízesíteni. A ragukon kívül leveseket is ízesíthetünk vele, főleg azokat, amikben az eredeti recept citromlevet vagy citromhéjat említ. A rizses ételek mellett a hüvelyesekből készített főzelékféléket is gazdagíthatjuk vele.
A sumac igazi tartópillére a za'atar nevű fűszerkeveréknek, ami az arab világban igazi alap már az egyiptomi idők óta. Az összetevők tájegységenként változnak, de a legismertebb za'atar keverékben kakukkfű,  majoránna,  oregánó, só, pirított szezámmag és sumac található. Za'atarral kikevert olívaolajjal kenik meg a pitákat, de krémsajthoz, joghurthoz is adják.
A za'atart serkentőszerként is használják, vizsgák előtt érdemes ilyen fűszerkeverékkel megszórt kenyeret, pitát fogyasztani.
A sumac bogyót ősszel szedik le, mielőtt majdnem teljesen megérett. Ezután napon szárítják, majd összezúzzák. A port száraz, sötét, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben érdemes tárolni.
A sumac fogyasztása máj- és vesebetegek számára nem ajánlott.
1 ADAG 10 MAGOT TARTALMAZ!
 
 
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  
 


Jelenlegi ára: 690 Ft
Az aukció vége: 2020-07-30 20:47 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Beliebte Posts